RAPORT | Bucureștiul are printre cele mai accesibile locuințe dintre capitalele europene. De câte salarii are nevoie un român pentru a-și lua o casă

RAPORT | Bucureștiul are printre cele mai accesibile locuințe dintre capitalele europene. De câte salarii are nevoie un român pentru a-și lua o casă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/06/2022, 12:08
Actualizat: 08/06/2022, 12:54

Bucureștiul se află pe locul patru – în rândul primelor 10 capitale UE în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor – în ceea ce privește accesibilitatea locuinței, arată cel mai recent raport al unuia dintre cele mai mari jucători activi pe piața de consultanță imobiliară din România.  În acest clasament, Bucureștiul ocupă poziția a doua în Europa Centrală și de Est.

Prețurile locuințelor din București sunt printre cele mai accesibile la nivelul Uniunii Europene (UE), relevă raportul SVN Romania, realizat pe baza statisticilor oficiale ale Eurostat și a datelor referitoare la salariile medii la nivel național și prețurile locuințelor din capitalele statelor membre UE, arată comunicatul transmis de companie.

Regiunea București – Ilfov este una dintre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic la nivelul Uniunii Europene în funcție de produsul intern brut pe locuitor exprimat în PPS (euro), o monedă statistică comună care elimină diferențele dintre prețurile existente în fiecare stat membru UE. Astfel, datele Eurostat arată că București – Ilfov se clasează pe treapta a zecea în rândul celor 27 de capitale UE și regiunile aferente acestora.

Aproape 10 ani pentru cumpărarea unei locuințe

Din primele zece capitale UE în funcție de produsul intern brut pe cap de locuitor, Bucureștiul ocupă poziția a patra în clasamentul celor mai accesibile locuințe în funcție de salariile medii din fiecare țară în parte și prețurile apartamentelor din orașele analizate.

Astfel, în București sunt necesare 115 salarii medii (sau o perioadă de 9,6 ani) la nivel național pentru a cumpăra un apartament cu două camere și o suprafață de 60 de metri pătrați utili.

„În mai puțin de 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, regiunea Bucureștiului a intrat în rândul primelor 10 capitale la nivel comunitar în funcție de produsul intern brut pe locuitor dar și-a păstrat și un nivel foarte bun de accesibilitate a cumpărării unei noi locuințe, în ciuda creșterilor de prețuri și a ratei inflației din ultima perioadă. Potențialul de dezvoltare al Bucureștiului în următoarele decenii este în continuare unul uriaș, atât din punct de vedere economic cât și demografic și implicit al pieței imobiliare și rezidențiale”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

În fața capitalei României, pe primele trei poziții se clasează Bruxelles (Belgia), cu 86 de salarii medii necesare (sau o perioadă de 7,2 ani), Copenhaga (Danemarca), cu 100 de salarii medii necesare (sau o perioadă de 8,3 ani) și Dublin (Irlanda), cu 101 salarii medii necesare (8,4 ani) pentru a cumpăra un apartament cu o suprafață de 60 de metri pătrați utili.

Potrivit analizei SVN, locuințe mai puțin accesibile pentru populație comparativ cu București se află în Varșovia (Polonia), unde sunt necesare 137 de salarii medii (11,4 ani), Amsterdam (Olanda), unde sunt necesare 173 de salarii (14,4 ani), Praga (Cehia), unde sunt necesare 210 salarii medii (sau o perioadă de 17,5 ani) și Paris (Franța), care ocupă ultima poziție din rândul celor mai productive 10 capitale din UE, cu un nivel de 250 de salarii medii (sau o perioadă de 20,8 ani).

Clasamentul pentru Europei Centrale și de Est

Analiștii SVN arată că Bucureștiul este și în topul celor mai accesibile prețuri ale locuințelor și la nivelul Europei Centrale și de Est. Astfel, doar locuințele din Sofia (Bulgaria) sunt mai accesibile pentru potențialii cumpărători, cu un număr de 91 de salarii medii pe economie la nivel local (sau 7,6 ani) pentru a achiziționa un apartament cu două camere.

Pe treapta a doua în regiune se clasează Bucureștiul, urmat de Zagreb (Croația), unde sunt necesare 150 de salarii medii (sau 12,5 ani), Ljubljana (Slovenia) cu un nivel de 162 de salarii medii pe economie la nivel local (sau 13,5 ani), Budapesta (Ungaria), unde sunt necesare 175 de salarii medii (14,6 ani) și Bratislava, cu un nivel de 185 de salarii medii (sau 15,4 ani).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Vlad Pascu își încearcă norocul: Le-a cerut magistraților să fie judecat din nou în arest...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Șoc în Europa. Ucraina atacă Rusia
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
(P) 10 Lucruri de care să ții cont când alegi orașul în care să locuiești
×